Vocht tegen dampkap of op de achterwand tijdens koken

Een dampkap filtert geuren en de vetfilters vangen het vet op. Vocht wordt niet afgezogen of gefilterd. Bij een afzuiging naar buiten wordt de (kook)lucht naar buiten geblazen, bij recirculatie wordt de (kook)lucht gefilterd en vervolgens gezuiverd weer teruggeblazen in de keuken.


Vocht tegen de achterwand bij dampkap tijdens het koken

Condensatie is een volkomen natuurlijk verschijnsel, het zal dan ook niet altijd mogelijk zijn om dit te voorkomen. Het ontstaat wanneer warme en vochtige lucht in contact komt met een koude achterwand. Bijvoorbeeld warme kookdamp tegen het koude oppervlak van de afzuiging, achterwand of het uitblaasgedeelte van een recirculatiekap.


Hoe los je dit probleem op?

Een van de mogelijke oorzaken van dit probleem is onvoldoende ventilatie in de keuken. Als er onvoldoende ventilatie is, kan de vochtige lucht niet goed worden afgevoerd, wat zorgt voor condensatie op de achterwand bij de kookplaat of tegen de dampkap.

  • Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het koke n, zet bijvoorbeeld een raam open.
  • Controleer de filters en maak deze schoon. Als de filters (vetfilter, koolstoffilter, fijnstoffilter) verzadigd zijn neemt de zuigkracht na verloop van tijd af.
  • Als de waterdamp onvoldoende wordt afgevoerd:
    • Heeft de dampkap mogelijk een te lage afzuigcapaciteit voor de ruimte waarin het hangt. 
    • Het afvoerkanaal is te lang waardoor de het de dampkap veel kracht kost om de lucht af te voeren. 

In beide gevallen kun je het beste een afspraak inplannen met een ATAG technieker

 

Tips voor een optimaal afzuigresultaat en om overmatige condensatie te beperken:

  • Zet je afzuiging 10 minuten voor je gaat koken aan op een lage stand om de luchtcirculatie alvast in gang te zetten.
  • Houd tijdens het koken de deksel op de pan. Door met de deksel op de pan te koken wordt het vocht opgevangen door de deksel en komt er minder vocht in je keuken. 
  • Kookt het gerecht of heeft het de juiste temperatuur bereikt? Doe een deksel op de pan en zet de kookzone op een lager niveau zodat het op de juiste temperatuur blijft.  De warmte blijft in de pan, dit is tijd en energiebesparend. 
  • Kook bij voorkeur op de voorste zones als je water, groenten, aardappelen of soep kookt. Bij de bereiding van deze producten komt veel waterdamp vrij.
  • Gebruik na het koken de naloopstand of Clean Air functie.

 

Water wordt nooit heter dan 100 graden

Wanneer water een temperatuur van 100 graden Celsius heeft bereikt kookt het. Dit komt omdat het kookpunt van water, waarbij het overgaat van vloeistof naar gas, precies op deze temperatuur ligt. De temperatuur van het water blijft tijdens het koken constant op 100 graden Celsius, zelfs als er meer warmte aan wordt toegevoegd. Dit komt doordat de extra warmte wordt gebruikt om de watermoleculen te laten verdampen, in plaats van de temperatuur te verhogen. Pas wanneer al het water is veranderd in waterdamp, zal de temperatuur van de damp verder kunnen stijgen.



Meer informatie 

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.