Energie besparen in de keuken

Energiezuinige keukenapparatuur is populairder dan ooit. Dit is niet voor niks, want het is goed voor het milieu en de portemonnee. Wil je de tips graag downloaden of printen? Onderaan in de bijlage vind je de leaflet.

Hier een aantal tips voor energiebesparing in de keuken:


Kies voor energiezuinige apparaten

Wanneer je energie wil besparen in de keuken is het belangrijk om te kijken naar hoe zuinig de apparaten in je keuken zijn. Dit kan je zien aan de kleur van het energielabel, waarbij een groen en donkergroen label het meest energiezuinig zijn. Vaatwassers zijn energiezuinig vanaf energielabel C of hoger en koelkasten vanaf energielabel E. Niet alleen het ‘juiste’ energielabel zorgt voor energiebesparing, ook het efficiënt gebruik van het toestel zelf is hier belangrijk bij. Zo bespaar je bijvoorbeeld veel energie door het juiste programma te kiezen. 


Meer informatie over energielabels: 


Kies voor energiezuinige apparaten

Wanneer je wil besparen op energieverbruik in de keuken is het belangrijk om te kijken naar hoe zuinig de apparaten in je keuken zijn. Dit kan je zien aan de kleur van het energielabel, waarbij een groen en dondergroen label het meest energiezuinig zijn. Vaatwassers zijn energiezuinig vanaf energielabel C of hoger en koelkasten vanaf energielabel E. Niet alleen het ‘juiste’ energielabel zorgt voor energiebesparing, ook het efficiënt gebruik van het toestel zelf is hier belangrijk bij. Zo bespaar je bijvoorbeeld veel energie door het juiste programma te kiezen. 


Kies de juiste pan en kookplaat

Een kleinere oppervlakte zorgt voor minder warmteverlies. Kies dus voor een pan die qua grootte past bij de hoeveelheid die je kookt. Kies ook de juiste kookpit om de pan op te zetten. Wanneer je een kleine pan op een grote pit zet gaat er veel hitte verloren en bij een grote pan op een kleine pit is er meer energie nodig om alles op temperatuur te brengen. 


Deksel op de pan bij koken

Een andere manier van duurzaam koken in de keuken is door te koken op een lage stand met de deksel op de pan. Hierdoor verdamp je minder water en verbruik je 2 tot 3 keer minder energie. Daarbij blijft het vocht in de pan en gaat het dus niet condenseren tegen de achterwand/dampkap. 


Meer informatie:Voedsel (restjes) af laten koelen voordat je dit in de koelkast zet

Wanneer je eten wat nog niet volledig is afgekoeld in de koelkast zet, stijgt de temperatuur in de koelkast. De koelkast moet dan harder werken om op temperatuur te blijven. 


Rubbers van koelkast regelmatig nakijken en vervangen als ze kapot zijn 

Wanneer je eten dat nog niet volledig is afgekoeld in de koelkast zet, stijgt de temperatuur in de koelkast. Hierdoor gaat de kwaliteit van de andere producten in de koelkast achteruit en kunnen er ook veel bacteriën ontstaan. 

Wanneer het deurrubber in de koelkast in slechte staat of kapot is, kan dit zorgen voor ijsvorming in de koelkast. Dit leidt ertoe dat er onnodige energie wordt verbruikt en voedsel eerder bederft. Controleer het deurrubber regelmatig, maak het schoon en vervang indien nodig.


Eco stand gebruiken (oven / vaatwasser)

Door gebruik te maken van de eco-stand op de keukenapparatuur kan je flink besparen op je energiekosten. Zo verbruikt de eco-stand op de vaatwasser gemiddeld 25% minder water en 30% minder energie. Tegenwoordig hebben veel moderne ovens ook een eco-functie. Hierbij worden er verschillende warmte-elementen en standen gecombineerd. Deze functie wordt met name gebruikt voor kleinere gerechten. 


Niet te veel water gebruiken als je kookt

Een energiezuinige kooktechniek is minder water gebruiken tijdens het koken. Hoe minder water je gebruikt, hoe eerder het water kookt. Dit zorgt dus voor minder energieverbruik. Om nog extra energie te besparen kan het vuur ook lager gezet worden wanneer het water kookt zodat het net blijft koken (borrelen). Bekijk deze video voor tips over zuinig koken.


Koken op lage standen

Koken op een lage stand waarbij het water zachtjes borrelt zorgt voor minder condens in de keuken en voor een lagere energierekening.


Schoonmaken van de dampkap

Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd het filter in de dampkap schoon te maken. Als er veel vet en stof in het filter zit, moet de dampkap namelijk harder werken en dat kost meer energie. Een dampkap met schoonmaakindicatie geeft aan wanneer je het filter moet schoonmaken. 


Bevroren eten in de koelkast

Laat bevroren levensmiddelen ontdooien in de koelkast in plaats van bijvoorbeeld de ontdooistand van de oven of microgolf te gebruiken. De kou afkomstig van bevroren etenswaren helpt de koelkast op temperatuur te blijven wat u ook weer energie bespaart. 


Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.