Hoe werkt het anti-slurpkapje?

Wat is een anti-slurpkapje?

Een anti-slurpkapje is een onderdeel van een vaatwasser. Het is geplaatst vóór de afvoerpomp en dekt de propeller van de pomp af. Daarom wordt het ook ‘afdekkapje’, ‘stop’ of ‘plug’ genoemd. Het kapje zorgt ervoor dat de pomp druk kan opbouwen en het water kan afpompen. Zonder dat daarbij slurpende geluiden worden veroorzaakt. 


Controleer of het kapje goed is geplaatst. Als het kapje los of scheef zit kan dit een slechte werking van de afvoerpomp veroorzaken.


Let op:

Maak de vaatwasser stroomloos voordat je aan de slag gaat. Trek de stekker eruit of schakel de juiste groep uit in de meterkast.


Waar zit het kapje?

Het kapje zit onderin de vaatwasser, onder het filter. Je kunt erbij komen door eerst het filter te verwijderen.Zie ook: Hoe maak ik het filter van mijn vaatwasser schoon?     


De kleur en vorm van het kapje verschilt per model vaatwasser (in dit geval geel). Nadat je het filter hebt verwijderd kun je het anti-slurpkapje er voorzichtig uittrekken of uitschuiven. De manier waarop verschilt per type (raadpleeg de handleiding van jouw vaatwasser).


 

 

 


Werkt de afvoerpomp niet goed? 

Een anti-slurpkapje beschermt de afvoerpomp. Er kan soms toch iets in de pomp terecht komen dat er niet thuishoort, zoals een tandenstoker of een schil van een nootje. Hierdoor kan het voorkomen dat het water niet wordt afgevoerd.

Trek het anti-slurpkapje eruit en controleer voorzichtig of er iets in de propeller zit waardoor het niet meer kan draaien. Pas op je vingers want er kunnen ook glasscherven in zitten. Probeer deze te verwijderen met de achterkant van een theelepeltje. Test of het propellertje weer vrij kan draaien. Daarna plaats je het kapje en het filter weer terug.


Is het nodig om het kapje te vervangen? 

Een anti-slurpkapje gaat maar zelden kapot. Als het kapje toch gescheurd of gebroken is, dient het kapje te worden vervangen.


Kom je er niet uit?

Lukt het niet om bij de propeller te komen of om de propeller weer te laten draaien? Maak dan een afspraak met een ATAG technieker.


Meer informatie


Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.