De koelkast bij warm weer, waar moet ik op letten?

Als het warm is in de zomer is een goede werking van de koelkast belangrijk. Je wilt een lekker gekoeld drankje, maar ook voor de houdbaarheid van voedsel moet de koelkast goed koelen. 


Condens- en ijsvorming in de koelkast, is dat normaal?

Op warme dagen moet een koelkast harder werken. De omgevingstemperatuur is hoger en de deur gaat vaker open en dicht. Daardoor komt er steeds warme (vochtige) lucht de koelkast in. De koelkast slaat dan vaker aan en zorgt ervoor dat de achterwand koud wordt. Op de koude achterwand vormt zich eerst condens en daarna ijs. 


Als de ingestelde temperatuur in de koelkast bereikt is, wordt de achterwand minder koud en het ijs smelt. Het water wordt opgevangen en verdampt buiten de koelkast. 


Het is dus normaal dat je condens- en ijsvorming hebt in de koelkast. Bij warm weer is dit effect wat sterker dan in koudere periodes. 


Afbeelding: normale condens- / ijsvorming in een koelkast.




Dikke laag ijsvorming op de achterwand

Heb je een dikke laag ijs op de achterwand? Dan is er waarschijnlijk een koeltechnisch defect. 


Je kunt proberen de koelkast te ontdooien en vervolgens weer in gebruik nemen. Ontstaat er dan weer een dikke laag ijs dan is er een defect. 


Maak een afspraak met een ATAG technieker.







5 tips voor de koelkast bij warm weer


1.  Juiste plaatsing van de koelkast

Zorg ervoor dat de koelkast niet direct wordt blootgesteld aan warmte zoals zonlicht. Bij inbouwkoelkasten is het belangrijk dat er voldoende ruimte aan de achter- en bovenzijde vrij is gehouden (raadpleeg de handleiding).


2.  Controleer de afdichtrubbers

Zorg ervoor dat de afdichtrubbers intact zijn en goed aansluiten. Een slechte afdichting leidt tot warme luchtinfiltratie, energieverlies en zeer veel vocht in de koelkast. Controleer of de rubbers overal vast zitten en goed aansluiten. De rubbers moeten recht zijn en geen bobbels vertonen. Ook vuil kan zorgen voor een slechte afdichting. Maak de rubbers regelmatig schoon.

Hangen er veel druppels aan de glazen schappen van de koelkast, dan duidt dit vaak op een slechte afdichting.


3.  Vul de koelkast goed

Zorg voor een goed gevulde koelkast. Hoe meer er in de koelkast staat, hoe stabieler de temperatuur blijft. Laat nog wel iets ruimte over voor een goede luchtcirculatie.


4.  Open de deur zo min mogelijk

Elke keer als je de koelkast opent om er iets uit te halen of in te zetten, komt er warme (vochtige) lucht in de koelkast. Denk na over wat je nodig hebt en haal dit er in één keer uit. Dat is beter dan voor elk artikel telkens de deur te openen.


5.  Geen warm eten in de koelkast

Als je warm eten over hebt gehouden en je wilt dit in de koelkast bewaren, laat het dan eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet. 



Meer informatie


Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.